Catalogus Stores
Configurator
Winkel zoeken
CATALOGUS
Pellet
scroll down

De huidi­ge pel­let­markt

Een kort overzicht van de huidige situatie op de houtpelletmarkt. Status: oktober 2022

In België, Nederland en Luxemburg zijn de aanvragen voor pelletkachels verdrievoudigd, omdat andere brandstoffen veel duurder zijn geworden en pellets een goedkoop alternatief blijven. In België wordt jaarlijks 600.000 ton en in Nederland 170.000 ton pellets geproduceerd. In totaal zijn er 13 pelletfabrieken in de Benelux. De pelletleveranciers besloten geen al te grote hoeveelheden pellets aan de eindklanten te verkopen om hamsteren en dus een tekort aan aanbod te voorkomen. De invoer van pellets uit de VS en Canada zal vermoedelijk verder toenemen.

Waarom zijn de prijzen voor pellets in 2022 zo enorm gestegen?

De stijgende prijzen komen tot stand door een samenspel van factoren:

- Hogere productiekosten: Volgens proPellets Austria zijn de productiekosten met ongeveer 40% gestegen als gevolg van sterke prijsstijgingen voor zaagsel, elektriciteit, reserveonderdelen en transport.

- Toegenomen vraag naar pellets: Pellets als energiebron worden in heel Europa steeds meer gevraagd in het kader van de energietransitie en de daarmee gepaard gaande daling van de olie- en gasverwarming - mede door de omhoogschietende gas- en olieprijzen. Pellets worden ook steeds meer gebruikt in kolencentrales. Daarnaast is er een algemene voorraaddynamiek, die ook veel exploitanten van verwarmingsinstallaties ertoe heeft aangezet pellets te kopen.

- Tekorten in het aanbod van pellets: Als gevolg van de oorlog is er een tekort van ongeveer 3,5 miljoen ton pellets op de Europese markt, ongeveer 10% van de totale vraag. De pellets uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne werden hoofdzakelijk uitgevoerd naar Italië, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Benelux-landen. De lagere vraag in de houtsector naar gezaagd hout, waarvan het zaagsel nodig is voor de productie van pellets, speelt ook een rol bij de beperkte voorraad.

Bron: verwarmmetpellets.be

UPDATE MEI 2023

Eind 2022 bereikten de pelletprijzen ongekende hoogten. Maar ondertussen is de markt afgekoeld en zijn de pellets nog nooit zo goedkoop geweest sinds juli 2022.
Vanaf november 2022 hebben de prijzen hun plafond bereikt en sindsdien is er een continue daling waarneembaar. In februari 2023 daalde de prijs zelfs onder de 10 euro. De prijzen blijven verder zakken, waardoor je nu al bij bepaalde pelletfabrikanten 5 euro betaalt voor 15 kilo (daling van 25% tussen januari en april 2023). Het is dus in het belang van jou, als consument, om de prijzen te vergelijken en in bulk te kopen, indien mogelijk.

Niettemin blijven pellets uiterst competitief ten opzichte van gas en elektriciteit. Hier vindt u alle informatie over de actuele prijsontwikkeling: verwarmmetpellets.be

Kategorie Actueel
RIKA

RIKA

Contactformulier

Wij behandelen uw gegevens zorgvuldig en vertrouwelijk. Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de overdracht van uw persoonlijke gegevens aan onze RIKA-dealers.

Uw bericht is succesvol verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Helaas werkte de verzending van uw verzoek niet. Probeer het alstublieft opnieuw.