Catalogus Stores
Configurator
Winkel zoeken
CATALOGUS

Te veel brand­hout?

Te veel brandhout zorgt voor oververhitting. Hierdoor zal het brandhout te vlug verbranden en zal de kachel slechte rookgassen uitstoten.

Meer

Ver­wi­jder­ing van de assen?

Deze as is een zuiver natuurproduct en een uitstekende meststof voor de planten in de tuin.

Meer

Onder­houd van uw natu­ursteen?

Het voordeel van natuursteen ten opzichte van keramische stenen is dat deze zich makkelijk laten reinigen. Vlekken zoals vet, verf of roetpartikelen laten zich eenvoudig verwijderen.

Meer

Talrijke vragen en antwoorden vindt u hierna in onze themagebieden

Planning

Is er een schoorsteen of een aansluitmogelijkheid aanwezig voor het rookgaskanaal van de kachel?

Algemene richtlijn: We raden u aan om reeds in de eerste planningsfase contact op te nemen met uw installateur. Samen met hem kan u dan de richtlijnen doornemen voor de stookruimte en het rookgasafvoerkanaal.

De aansluiting is reeds beschikbaar: Welke diameter heeft deze aansluiting en hoe hoog is deze? Deze afmetingen heeft u nodig om uw rookgaskanaal te bestellen. Uw RIKA-kachelwinkel helpt u hier graag mee verder.

De aansluiting moet nog voorzien worden: Houd er rekening mee dat bij de installatie de plaatselijke voorschriften omtrent veiligheidsafstanden gerespecteerd worden. Contacteer uw kachelhandelaar voor meer info omtrent dit thema.

Waar moet de rookgasaansluiting naartoe?

De rookgasaansluiting kan naar boven, rugwaarts of zijdelings verbonden worden. Plan dit reeds in tijdens de planningsfase. Meer info hierover vindt u onder de detailpagina’s van de kachel onder productinformatie.

Welk volume wens je te verwarmen?

De „te verwarmen ruimte“ geeft aan hoeveel kubieke meter ruimte men kan verwarmen met een bepaald vermogen (in kW). Dit wordt gebruikt als oriëntatie voor de aankoop van uw nieuwe kachel. De RIKA hout– en pelletkachels kunnen ruimtes verwarmen tot 260m³ (dit komt overeen met een oppervlakte van 100m²) afhankelijk van de isolatiegraad van de woning.

In een korte tijd kan een ruimte opgewarmd worden van 15°C naar 21°C. De hout– en pelletkachels zijn sneller dan alle andere vormen van verwarmen en zorgen in een half uur tijd voor behaaglijkheid en warmte in de woonkamer. Vooral in de tussenseizoenen is deze vorm van verwarmen rendabel.

Vergelijking van de verschillende vormen van verwarmen

Onze tip: Een eenvoudige en comfortabele sturing van de RIKA pelletkachel zorgt voor een gezellig verwarmde ruimte als u thuis komt. Dit kan via de temperatuur, een tijdsprogrammatie of via SMS per gsm geactiveerd worden.

Waar wordt de kachel geplaatst?

De kachel kan afhankelijk van model in de hoek, aan een muur of vrijstaand geplaatst worden. Afhankelijk van het zicht dat u wilt hebben om te genieten van de vuurhaard en uiteraard ook van de aansluiting op uw rookgaskanaal krijgt de kachel zijn plaats in de woning.

Onze tip: Enkele RIKA houtkachels hebben de mogelijkheid om optioneel met draaifunctie uitgerust te worden. Klik op de overzichtspagina van de houtkachels op het symbool „draaibaar“ om alle modellen met deze optie te zien.

Op welke ondergrond wordt de kachel geplaatst?

Afhankelijk van de ondergrond, steen, hout of tapijt, kan er een passende RIKA-bodemplaat in glas of staal gekozen worden. Bodemplaten van RIKA zijn gepatenteerd en bieden bescherming voor uw ondergrond.

Welke veiligheidsafstanden moeten gerespecteerd worden?

Respecteer de veiligheidsafstanden die noodzakelijk zijn bij de installatie van uw kachel. De keuze van de RIKA-bodemplaat in glas of staal wordt hier ook door bepaald.

Tot niet-brandbare materialen: a > 100 mm; b > 400 mm; c > 100 mm

Tot brandbare materialen (bv. Houten vloer) en tot dragende wanden van beton: a > 200 mm; b > 800 mm; c > 200 mm

Belangrijke info: Respecteer naast deze voorschriften ook de nationale– en plaatselijk geldende voorschriften en regelgeving.

Is er een stopcontact in de buurt?

Alle RIKA pelletkachels -en houtkachels die voorzien zijn van het Rikatronic³ - systeem hebben een stopcontact in de buurt van de kachel nodig. De houtkachels met Rikatronic³ herkent men op de detailpagina van de kachel met het symbool Rikatronic³ links in de balk aangeduid. Als alternatief kan u in het overzicht van de RIKA houtkachels alle kachels met het symbool volautomatische Luchtregeling (= Rikatronic³) aanvinken.

Wanneer is een ruimteluchtonafhankelijke kachel noodzakelijk?

Bij het gemeenschappelijk gebruik van woningventilatiesysteem of dampkap en een kachel ontstaat er onderdruk in de woning. Om een onderdruk te voorkomen is het aangewezen een ruimteluchtonafhankelijke kachel aan te kopen. Iedere kachel gebruikt zowel voor de ontstekingsfase als voor de werkingsfase verse lucht, die van buiten wordt toegevoerd. Deze verse lucht kan uit de ruimte genomen worden, waar de kachel staat of via een leiding van buiten naar de kachel toegevoerd worden. In dit laatste geval spreekt men van een ruimteluchtonafhankelijke kachel.

Alle RIKA modellen met deze uitvoering zijn met het symbool ruimteluchtonafhankelijk aangeduid. Op de overzichtspagina RIKA houtkachels of RIKA pelletkachels kan u alle kachels weergeven die ruimteluchtonafhankelijk zijn.

Nog een tip: Er zijn verschillende mogelijkheden voor de installatie van de luchttoevoer, via een aparte schacht in het rookgaskanaal of via een afzonderlijke leiding van buiten of vanuit een goed verluchte kelder. Afhankelijk van uw individuele situatie kiest u de beste oplossing. Bespreek dit zeker met uw RIKA-kachelhandelaar.

Kachelkeuze

Innovatieve verbrandingstechnologie: lage emissiewaardes en een hoog rendement.

Alle RIKA kachels vervullen niet enkel de wettelijke eisen maar worden zelfs nog een stuk efficiënter ontwikkeld. Sinds jaren werken we eraan om de verbrandingstechniek van de kachel te optimaliseren. Hierdoor kunnen fijnstof– en CO-emissies drastisch gereduceerd worden. Gelijktijdig is het rendement van de kachels gestegen tot 90 %. Dit betekent dat er minder hout of pellets wordt verbruikt om de gelijke hoeveelheid warmte te creëren. Moderne hout– en pelletkachels van RIKA verwarmen hierdoor milieuvriendelijk en kunnen in de toekomst ook milieuvriendelijk bediend worden, zonder gebruik te maken van onderhoudsintensieve fijnstoffilters.

Hoe functioneert dit? Door een betere vermenging van de verbrandingsgassen met zuurstof en een optimale verdeling van primaire en secundaire lucht wordt een hoger rendement bereikt en hierdoor ook een verlaagd brandstofverbruik. Onze houtkachels zijn voorzien van het RLS-SYSTEEM (eenvoudige éénhandsbediening van de luchtregeling) of van Rikatronic³ (volautomatische luchtregeling). Al onze pelletkachels werken allen automatisch.

Deze systemen zorgen voor een optimaal vermogen en een maximale warmteopslag in verhouding tot de grootte van de kachel. Dit is gunstig voor de portemonnee en voor het milieu!

Warmteopslag: economisch en ecologisch verwarmen.

Een belangrijk voordeel is de optimale warmteopslag. Een mantel in steen zal voor langere tijd de warmte opslaan dan een keramische– of staalmantel. Als het voor u belangrijk is dat de kachel na het uitdoven van de vlam nog lange tijd warmte uitstraalt dan kiest u best een kachel met een langere opslag van warmte bv. met een zo groot mogelijke hoeveelheid steen. De weergave van het gewicht aan accumulatiemassa (steenmassa) vindt u per model in de detailpagina van de betreffende kachel.

Tijdloos design: de kachel als onderdeel van uw woonkamer.

Trends komen en gaan. Wij willen ons niet onderwerpen aan een mode maar wij willen vooral uw wensen vervullen. Net daarom besteden we bij het ontwerp van onze hout– en pelletkachels veel aandacht aan langdurig en tijdloos design in combinatie met een toekomstgerichte techniek. Onze kachels zijn harmonisch met iedere woning en levensstijl. Van zakelijk tot extravagant, van loft tot gemoedelijk. Iedere kachel is een unieke kachel als u de uitvoering van de kleuren en het materiaal kiest.

Welke veiligheidskenmerken hebben de producten van RIKA?

Alle RIKA kachels voldoen aan de opgelegde veiligheidsvoorschriften.

Voor het vervaardigen van de RIKA kachels worden uitsluitend hoogwaardige materialen gebruikt, die garant staan voor een lange levensduur en bedrijfszekerheid. Om de kwaliteit te garanderen worden de RIKA kachels uitsluitend in Oostenrijk geproduceerd met de modernste machines.

De brandkamer uit 4 mm kwaliteitsstaal houdt ook stand wanneer deze oververhit wordt. De vuurhaarddeuren van alle kachels worden gemaakt van hoogwaardig gietijzer en zijn daardoor slijtvast, hierdoor wordt een langdurige luchtdichtheid gegarandeerd.

Ons uitzonderlijk kwaliteitspunt is het transparante keramische glas, dat bestand is tegen een temperatuur van 750°C.

Een extra kwaliteitsaspect: RIKA kachels zijn uitsluitend verkrijgbaar via de geautoriseerde vakhandel. Serieuze en betrouwbare uitleg, planning, ontwerp, professionele installatie van de kachel en vakkundige uitleg vermijdt onaangename verrassingen.

Ruitspoeling: uitstekend zicht op het vlammenspel.

Tijdens het verbrandingsproces ontstaan onvermijdelijk verbrandingsresten. De moderne techniek van onze hout– en pelletkachels zorgt voor een roetvrije ruit, dit dankzij de gepatenteerde ruitspoeling: deze geleidt voorverwarmde verbrandingslucht (secundaire lucht) aan de binnenzijde van de ruit en zorgt daar voor een beschermende “luchtlaag”. Zo reinigt de permanent voorbijstromende lucht de ruit van de kachel.

Automatisch interval-zelfreinigingssyteem: beperkt onderhoud van de pelletkachel.

De pelletkachels van RIKA zijn voorzien van een interval-zelfreinigingssysteem, dit minimaliseert het onderhoud. Een voorgeprogrammeerde cyclus zorgt ieder uur voor een verhoging van de rookgasventilator. Tegelijk wordt ook de toevoer van pellets gestopt. De resterende assen in het vuurkorfje worden door de verhoogde onderdruk verwijderd. Uiteraard blijft het noodzakelijk om geregeld deze vuurkorf te reinigen.

Lange looptijd: wordt bepaald door de grootte van de pelletvoorraad.

De RIKA pelletkachels zijn kenmerkend door hun groot opslagvolume aan pellets. Hieronder een kort overzicht van de stooktijden met een gevulde voorraad pellets bij de verschillende pelletkachels.

Overzicht van de looptijden van alle RIKA pelletkachels bij continue gebruik:

minstensmaximaalpelletvoorraad
Como IIvan ca.18tot

57

uren33 kg
REVO II RAOvan ca.

18

tot57uren25 kg

CONNECT PELLET F22

van ca.12tot36uren22 kg
CONNECT PELLET F38van ca.20tot60uren38 kg
MIRO 4kWvan ca.26tot29uren22 kg
MIRO 6kWvan ca.18tot29uren22 kg
COSMOvan ca.14tot34uren25 kg
ROCOvan ca.20tot48uren36 kg
ROCO MAvan ca.17tot41uren31 kg
ROCO RAOvan ca.18tot44uren33 kg
DOMOvan ca.20tot60uren38 kg
DOMO MAvan ca.20tot60uren50 kg
INDUO IIvan ca.14tot53uren33 kg
DOMO RAO MAvan ca.20tot60uren50 kg
DOMO BACKvan ca.16tot45uren36 kg
FILO RAOvan ca.16tot51uren26 kg
INTERNOvan ca.14tot40uren20 kg
LIVO RAOvan ca.14tot34uren20 kg
PKEvan ca.9tot30uren18 kg
PRIMO 6kWvan ca.13tot50uren30 kg
PRIMO 8kWvan ca.18tot60uren36 kg
REVIVO 125van ca.40tot70uren40 kg
ROCO RAO van ca.18tot44uren33 kg
SONO/SONO MAvan ca.14tot40uren25 kg
SUMO RAOvan ca.14tot53uren30 kg
PAROvan ca.14tot43uren30 kg

Brandstoffen

Een klein overzicht: geschikte houtsoorten en hun stookwaarde

Iedere boomsoort heeft zijn eigen stookwaarde. Loofhout of hardhout zijn bijzonder geschikt. Ze geven een mooie rustige vlam en, zorgen voor een langdurende gloed. Naaldhout bevat veel hars en brandt, zoals alle zachte houtsoorten, sneller op en geeft meer vonken af in de kachel.

HoutsoortStookwaarde Kwh/m³Stookwaarde Kwh/kg
esdoorn19004,1
berk19004,3
beuk21004,0
eik21004,2
els15004,1
es21004,2
spar17004,4
larkis17004,4
populier12004,1
robinia21004,1
zilverspar14004,5
olm19004,1
wilg14004,1
Toestand en kwaliteit van de brandstof

Onafhankelijk van de gebruikte houtsoort geldt: hoe droger het hout is hoe zuiverder de verbranding ervan en hoe meer warmte dit hout kan opwekken. Het is belangrijk het hout minstens 2 tot 3 jaar te laten drogen zodat het restvocht 14-18% bedraagt. Wanneer het hout te vochtig is dan ontstaat er condens in de vuurhaard en/of schoorsteen. Dit leidt tot schade en verlies van vermogen.

Gebruik uitsluitend zuiver hout, voor uw eigen gezondheid en die van uw buren. Pellets en geperste briketten zijn tevens gemaakt van zuiver houtafval.

Bij het verbranden van onzuiver of behandeld hout ontstaan naast storende geuren ook schadelijke stoffen voor uw gezondheid, de omwonenden en het milieu. Omwille van deze redenen is het uitgesloten volgende zaken te gebruiken in de kachel:

- vochtig hout (resterende vochtigheid hoger dan 20%)
- behandeld hout: gelakt, gelamineerd of geïmpregneerd.
- verduurzaamd hout
- houtafval
- papierbriketten
- brandbare vloeistoffen en -pasta's

Bij het gebruik van behandeld hout en/of afval vervalt de garantie op de kachel.

Grootte, opslag en optimale hoeveelheid brandhout

Grootte van het brandhout:

Rond brandhout van minimum 10 cm doorsnede moet minstens 1 maal gekliefd worden zodat het beter verbrandt. Ideale maten: 25 tot 30 cm lang; diameter van het gekliefde hout mag maximaal 7 cm zijn.

De grootte is uiteraard ook afhankelijk van het type kachel dat wordt gekozen. Enkele modellen kunnen ook gestookt worden met brandhout van 50cm lang, kleinere houtkachels worden idealiter gestookt met blokken van 25 cm lang.

Bijvullen van het brandhout:

Te veel brandhout zorgt voor oververhitting. Hierdoor zal het brandhout te vlug verbranden en zal de kachel slechte rookgassen uitstoten.

Te weinig brandhout. Te grote blokken hout zullen de kachel niet voldoende opwarmen waardoor de verbrandingskamer te koud blijft. Ook hier bekomen we slechte rookgaswaardes.

Vul de correcte hoeveelheld brandhout bij in functie van het vermogen van de kachel.


Vb. voor een kachel van 8 kW kan je per vulling 2 houtblokken of -briketten van 1 kg per stuk gebruiken.

En met een kachel van 4 kW kan je per vulling 2 houtblokken of -briketten van 0,5kg gebruiken.

Optimale hoeveelheid brandhout:

Stapel het brandhout op een verluchte, mogelijks zonnige (of van regen beschermde), plaats. Stapel de houtblokken met rijkelijk veel tussenruimte zodat de doorstromende lucht het overtollige vocht kan afvoeren. Vers hout mag nooit in de kelder gestapeld worden omdat er daar geen zon en luchtbeweging aanwezig is. Droog hout daarentegen kan wel in de kelder bewaard worden.

Kwaliteit en opslag van houtpellets

Het vervaardigen van pellets gebeurt met 100% zuiver houtafval. Deze grondstof komt vrij in de houtverwerkende industrie na het zagen en schaven van planken. Fijnkorrelige houtresten worden onder hoge druk samengeperst en gepelletiseerd, dit is het samenpersen in een cilindrische vorm. Een eerste indruk van de pelletkwaliteit kan je reeds op het zicht zien. Pellets met goeie kwaliteit hebben een glad, licht glanzend oppervlak. Pellets moeten droog getransporteerd en absoluut droog bewaard worden. Zorg voor een droge stockageruimte voor de pellets. Dit garandeert een perfecte en zuivere verbranding.

Verwijdering van de assen

Na de verbranding van hout of pellets blijven er minerale partikels over (ca.1%) als as in de kachel. Deze as is een zuiver natuurproduct en een uitstekende meststof voor de planten in de tuin. De assen voor het uitstrooien eerst “blussen” met water.

De aankoop van brandhout en pellets

Brandhout:
Brandhout voor houtkachels kan u ondertussen ook online bestellen en rechtstreeks bij u thuis laten leveren. Zorg dat u het brandhout aankoopt bij een serieuze handelaar. Er zijn namelijk heel wat criteria die de kwaliteit van het brandhout bepalen. Enkele tips bij het aankopen van uw hout: eis dat het hout 2 jaar gedroogd werd in een droge omgeving. Eis gekloven hout en zorg dat de lengte van de blokken in uw kachel past. Koop uw brandhout ook aan in de zomer, zodat u het van regen beschut kan opslaan. Als laatste kan u droog hout herkennen door het lichte geluid als u twee blokken tegen elkaar slaat.

Pellets:
Pellets kopen is een vertrouwenskwestie. Koop daarom alleen pellets met het keurmerk "ENplusA1", want alleen dan is de beste kwaliteit gegarandeerd. Formuleringen als "vergelijkbaar met", "conform" of "volgens norm" geven aan dat de productie van de pellets niet volgens de norm is gecontroleerd en bewaakt.

Onze tip: er zijn reeds verschillende aanbieders van merkpellets in België. Door te kiezen voor pellets met de streng gecontroleerde DIN of ÖNORM bekomt u een gegarandeerd rendement en bent u in regel met de regionale normen en voorschriften.

Kachel zorg

Algemene aanwijzingen

De RIKA hout– en pelletkachels worden volgens de hoogste technische normen vervaardigd. Ze worden zo uitgedacht dat er een minimaal onderhoud noodzakelijk is en zijn geconcipieerd voor een lange levensduur. Om lange tijd te genieten van uw kachel, raden we u aan om geregeld een onderhoud uit te (laten) voeren en ook de dichtingen te controleren. Met welke frequentie dit onderhoud gebeurt hangt vooral af van het gebruik van de kachel en uiteraard ook van de brandstofkwaliteit. Bij houtkachels wordt minstens éénmaal per stookseizoen een groot onderhoud uitgevoerd. Bij de pelletkachels worden de nodige service-intervallen aangeduid op het display.

Belangrijke aanwijzing:
De gelakte oppervlaktes van uw hout –of pelletkachel mogen voor de eerste keer stoken niet gereinigd worden.
Laat de kachel volledig afkoelen alvorens onderhoud uit te voeren.

Voor herstellingen aan gelakte onderdelen vraagt u naar de originele lak bij uw kachelwinkel.

Houd er ook rekening mee dat de hout– of pelletkachel niet voorzien is voor het warm houden of het drogen van materialen. Met uitzondering van de modellen die hierop voorzien zijn van bakvak of kookveld.

Kachelruit

Gebruik voor het reinigen van het koude glasoppervlak een speciaal ontvettend reinigingsmiddel op basis van ammoniak, dit is in de kachelwinkel verkrijgbaar. Is de kachelruit nog warm, wacht dan tot deze voldoende is afgekoeld. Gebruik nooit schurende reinigingsmiddelen, hierdoor kan de ruit beschadigd worden.

Thermosteenbekleding

Vermijd dat het oppervlak van de stenen bekleding wordt gebruikt om dingen op te plaatsen, warm te houden of te koken. Vermijd tevens het contact met bv. zuurhoudende vloeistoffen, vet, olie, lijm, was of hars. Lichte verontreinigingen kunnen met zuiver water en een spons of wat zeep verwijderd worden. Bij het regelmatig reinigen kan de steen beschadigd raken.

Spek– en zandsteen

Het oppervlakte van spek– en zandsteen is gevoelig en kan niet gebruikt worden om metalen of keramische potten te verwarmen. In de regel wordt voor speksteen de Finse of Braziliaanse speksteen gebruikt., door hun eigenschap om veel warmte op te slaan. Het voordeel van natuursteen ten opzichte van keramische stenen is dat deze zich makkelijk laten reinigen. Vlekken zoals vet, verf of roetpartikelen laten zich eenvoudig verwijderen.

U kan er ook voor zorgen dat zelfs na enkele jaren de spek– en zandsteen er als nieuw uitziet. Volg deze handelingen om dit te reinigen:

Lichte verontreinigingen op de steen, zwarte vlekken of andere gebruikssporen kunnen met schuurpapier P120 en lichte druk (in de structuurrichting) weggeschuurd worden totdat de verontreiniging niet meer zichtbaar is. Borstel vervolgens het stof met een borstel weg met licht drukbewegingen. Als laatste de speksteen met een vochtige doek en zonder druk reinigen. Afhankelijk van het uitzicht kan u deze handelingen herhalen.

Bij zandsteen moet het stof met een borstel verwijderd worden en vervolgens met de stofzuiger gereinigd worden.

Keramische bekleding

Deze wordt best gereinigd met een vochtige microvezeldoek en een mild reinigingsmiddel (zonder schuurmiddelen). Reinig de keramiek nooit als deze nog warm is. Het koude water kan een thermische schok veroorzaken waardoor de keramiek kapot barst.


Metalen bekleding

De oppervlakte van de metalen bekleding is hittebestendig en kan enkel met een zachte doek, droog of vochtig, gereinigd worden. Wij raden aan een microvezeldoek te gebruiken.

Convectieopeningen

Regelmatig deze openingen met een stofzuiger reinigen om overtollig stof te verwijderen. Voor het begin van het stookseizoen moet dit grondig gebeuren om geuroverlast te voorkomen.

Rookgasafvoer en rookgaskanalen

Minstens Eenmaal per jaar moeten de rookgaskanalen in de kachel gereinigd worden. Volg hiervoor de aanwijzingen in de handleiding van uw kachel. Éénmaal per jaar moeten ook het schoorsteensysteem of het rookgasafvoerkanaal gereinigd worden door een schouwveger, dit om alle loskomende roetpartikels te verwijderen. Als deze sterk beschadigd zijn raden we aan om die te vervangen.

Vuurhaard

De binnenkant van de vuurhaard is voorzien van een speciaal keramisch hittebestendige bekleding. De binnenkant mag enkel gereinigd worden met een zachte borstel, doe dit nooit met metalen voorwerpen of met de stofzuiger.

Herstellingen aan de lak

Maak hiervoor gebruik van de originele lak, deze is verkrijgbaar bij uw kachelwinkel.

Algemeen

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt met de pelletkachel of houtkachel met Rikatronic³?

Bij de houtkachels met Rikatronic³-technologie wordt de luchtklep automatisch geopend als er geen stroom meer is. Hierdoor zal het resterende hout gewoon opbranden. Na een korte stroompanne zal de Rikatronic³-technologie automatisch de regeling verder zetten. Is er een lange stroompanne dan moet de kachel opnieuw gestart worden.

Bij de pelletkachels worden de voorheen ingestelde functies gewoon verder gezet als er een kleine stroompanne optreedt. Bij een langdurige stroompanne moet de kachel opnieuw gestart worden.

Is het motorgeluid bij een pelletkachel hoorbaar?

De pellet- en combikachels van RIKA behoren tot de stilste kachels op de markt. Dankzij de innovatieve pellettoevoer en het gebruik van een hoogwaardige, stille, permanent draaiende schroefmotor heeft RIKA een zeer stille kachel. De pelletkachels van RIKA hebben ook geen convectieventilator nodig voor een veilige werking (in tegenstelling tot veel andere fabrikanten). Daarom behoren ze niet alleen tot de veiligste, maar ook tot de stilste pelletkachels op de markt.

Verklarende Woorden

Pelletvoorraad

Alle RIKA pelletkachels beschikken over een pelletvooraad, bepaalde kachels hebben een reservoir dat tot 50 kg pellets kan bevatten.

Powerstone

Met het nieuwe opslagsysteem wordt een warmteopslag bereikt met een extreem hoog rendement.

Prijs

Voor een gedetailleerde offerte neemt u best contact op met een RIKA-verdeler. De hier vermelde prijzen zijn de basisprijzen van de kachels. Om de prijs te kennen van de kachel met het gewenste kleur en materiaal, neem contact op met uw RIKA-verdeler.

Primaire lucht

De primaire lucht of onderlucht stroomt via de aslade en het schudrooster de kachelruimte binnen. In de ontstekingsfase heeft de kachel een maximum aan primaire lucht nodig. Eénmaal het hout brandt, is er geen luchttoevoer van onderuit nodig. De luchtstroom wordt door een regelknop geregeld. Als de kachel is voorzien van het intelligente RLS-luchtverdelingssysteem, wordt de verhouding van de primaire -en secundaire lucht door dit systeem geregeld.

Pyrolysefase

De verbranding van hout kan opgedeeld worden in 3 fases: drogen, ontgassen en oxydatie.

In de eerste fase wordt het hout door de hitte gedroogd.

In de tweede fase, de pyrolyse, gebeurt de ontgassing en thermische ontleding van het hout. Hout bestaat overwegend uit vluchtige bestanddelen, die onder warmtetoevoer vrijkomen. Zo ontstaan licht brandbare gassen als waterstof en koolmonoxyde. Deze verbranden onmiddellijk bij voldoende toevoer van secundaire lucht. Op hetzelfde moment ontsnappen de moeilijk brandbare gassen die niet naar de warmtewisselaar moeten gaan naar de afvoer, want deze zijn schadelijk voor het milieu. In deze fase verandert het hout in houtskool. De temperatuur overschrijdt 150 à 550°C..

In de derde fase, de oxydatie, reageren de verbrandingsgassen op het contact met zuurstof. Dit resulteert in een temperatuur van om en bij de 400° C. Gelijklopend nu het gas uit de houtskool geoxideerd is, is er geen energie meer over. Nu blijven enkel de niet-brandbare delen van het hout over: as (0,5 tot 1%, afhankelijk van het gehalte schors)

Rendement

Het rendement geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte en de toegevoerde brandstofenergie. Bvb. Rendement 70 % betekent: 70 % van de brandstof-energie zorgt voor de verwarming van de ruimte, 30 % ontsnapt als rookgasverlies door de schoorsteen. Een hoger rendement zorg ervoor dat u dure brandstof uitspaart en het milieu ontziet. Het rendement van een open haard ligt slechts rond 10 % . De huidige eis voor houtkachels legt een rendement op van minstens 73 tot 78 % , afhankelijk van de specifieke nationale voorschriften. RIKA houtkachels, die uitgerust zijn met de innovatieve Rikatronic³ technologie, bereiken een rendement tot 80 %. RIKA pelletkachels hebben momenteel een rendement van minstens 90 %!

RIKA FIRENET (accessoires)

Mobiele sturing via internet en wifi-netwerk.

RIKA VOICE

Op spraak gebaseerde regeling voor kachels met RIKA FIRENET.

RIKATRONIC3

Eén systeem – drie voordelen: comfortabel – zuinig – milieuvriendelijk

De RIKATRONIC3 is een volautomatische sensorgestuurde regeling van de luchttoevoer in de kachel, die in elke fase van de verbranding de lucht optimaal en automatisch regelt en die veel voordelen biedt:

Eenvoudig verwarmen.

Geniet van de snelle en makkelijke weg naar gezellige warmte. De RIKATRONIC3 ondersteunt u bij alle stappen van de verbranding. Van het aansteken van de kachel tot het bijvullen van hout.

Optimale efficiëntie.

De sensorgestuurde RIKATRONIC3-regeling voert in elke fase van de verbranding automatisch de exact benodigde luchthoeveelheid aan: voor optimale efficiëntie en zuinigheid.

Optimaal moment om bij te vullen.

De RIKATRONIC3 geeft het beste moment aan om hout aan te vullen. Zo ontstaat een ideale uitbreiding van het bijvulinterval. U kunt op uw gemak achteroverleunen.

Langere warmteafgifte.

In Eco-modus wordt de gloedwarmte bijkomend verlengd voor nog langere warmte-afgifte en -opslag.

Extreem zuinig.

Tot 50 % minder houtverbruik door de gloeiwarmte en het groter bijvulinterval.

Milieuvriendelijk.

Vermindering van de uitstoot: tot 90 % minder in vergelijking met niet-professionele manuele werking.

RLS

Het RIKA Luchtgeleidingssysteem (RLS) zorgt voor een eenvoudige éénhandsbediening om de verdeling van de toevoerlucht en de verbranding te optimaliseren.

Rookgastemperatuur

Bij het verlaten van het rookgaskanaal moet de de rookgastemperatuur minstens 70-80°C bereikt hebben, om de vorming van condenswater te voorkomen. Om dit te waarborgen moet de rookgastemperatuur bij het binnenkomen van het rookgasafvoerkanaal ongeveer 150°C zijn, afhankelijk van het rookgasafvoerkanaal (zie "dauwpunt").

Rookgasvolume

Het rookgasvolume is de hoeveelheid lucht en de vrijgekomen verbrandingslucht die samen door de schoorsteen afgevoerd wordt.

Ruimteluchtonafhankelijkheid

Voor de goeie verbranding heeft een kachel altijd toevoer van verse lucht nodig. In de meeste gevallen wordt deze verse lucht uit de ruimte genomen waar de kachel staat opgesteld. In de volgende gevallen wordt de verse lucht rechtstreeks van buiten toegevoerd en wordt de kachel ruimteluchtonafhankelijk gebruikt:

• Indien de isolatie en de luchtdichtheid van het gebouw sterk doorgedreven is. Hierdoor kan er niet voldoende natuurlijke circulatie ontstaan. Dit is vooral zo bij nieuwe, energiebesparende woningen
• Indien een dampkap en de houtkachel gelijktijdig gebruikt worden
• Indien een balansventilatie met warmterecuperatie is voorzien (systeem D).

Meer info vindt u onder de kachelraadgever. AANDACHT: Per land zijn andere richtlijnen met betrekking tot de ruimteluchtonafhankelijkheid. Informeer u hierover bij uw Rika-partner.

Ruitspoeling

De door RIKA gepatenteerde ruitspoeling geleidt de voorverwarmde verbrandingslucht (secundaire lucht) van boven, via de ruit, naar onder in de vuurhaard en vormt een beschermende "luchtlaag" aan de ruit. Deze luchtspoeling zorgt voor een roetvrije ruit over een langere tijdspanne.

Schoorsteengegevens

Drie zaken zijn belangrijk om weten voor de schoorsteenveger:

  1. Rookgasvolume (gesloten)
  2. Minimale druk bij nominaal vermogen (gesloten)
  3. Rookgastemperatuur

Meer informatie hierover vindt u in de handleiding van uw RIKA kachel.

Schudroosterbediening

Door het bewegen van de vloerrooster valt de as door de rooster in de aslade. Hierdoor blijft de primaire luchttoevoer vrij, die voor de ontstekingsfase noodzakelijk is. Het is niet noodzakelijk om tijdens het stoken deze rooster te schudden.

Secundaire lucht

De bovenlucht, ook wel secundaire lucht genoemd, is nodig tijdens de verbrandings- en gloedfase van de kachel. Deze wordt van buiten toegevoerd en draagt bij tot een goede verbranding en houdt de ruit proper. De lucht wordt van bovenaan in de vuurkamer toegevoerd. Na het bereiken van de werkingstemperatuur (als het hout goed brandt) wordt de hoeveelheid lucht enkel nog door de secundaire lucht geregeld. Tijdens de verbrandingsfase moet u de secundaire luchttoevoer niet volledig sluiten, omdat het verbrandingslucht is en zoniet zwarte roetstrepen het gevolg kunnen zijn. Wanneer de kachel met het intelligent RLS-ruchtregelingssysteem is uitgerust, wordt de verhouding van primaire en secundaire lucht automatisch geregeld.

Smeulgassen

In de pyrolysefase, bij de verbranding van hout, ontsnappen ook zeer brandbare gassen, de zogenaamde smeulgassen. Deze mogen wegens hun agressiviteit en hun goede warmte-opbrengst niet in de warmtewisselaar, schoorsteen of het milieu komen.

Speksteen

Speksteen (steatiet, zeepsteen, Ital.: pietra ollare; Frans: pierre d'ollaire; Engels: speksteen) is een groep van natuurstenen, die hoofdzakelijk bestaan uit magnesiumsilicaat en talk, met bepaalde dichtheid. Deze steen wordt in de hele wereld ontgonnen; afhankelijk van de regio verschilt de steen in hardheid of teerheid. Bij mindere kwaliteit van de steen kan er magnesium of chloor in de steen zitten. De speksteen is ideaal voor gebruik als steenmassa bij houtkachels.

Steenmassa

De steenmassa van de kachel bepaalt hoe lang de kachel nog warmte kan afgeven in de ruimte nadat het vuur gedoofd is. Het principe is: hoe hoger de steenmassa, hoe langer de kachel na het doven van het vuur nog warmte kan afgeven.

Stille werking

Dankzij ons nieuwe, innovatieve pellettoevoersysteem zijn deze pelletkachels geluidsarm.Het getakte geluid, die bij de traditionele pelletkachels hoorbaar is, is hiermee verdwenen.

Stralingswarmte

In tegenstelling tot convectiewarmte (van bijvoorbeeld radiatoren) verwarmt stralingswarmte niet de lucht maar de voorwerpen in de ruimte. Stralingswarmte veroorzaakt dan ook amper luchtstromen (rondwervelend stof) en maakt de lucht in de ruimte niet droog.

Te verwarmen ruimte

Deze grootheid maakt het u eenvoudiger om het vermogen van de kachel te kiezen die het best bij uw te verwarmen ruimte past. Algemeen geldt dat het vermogen van de kachel zo dicht mogelijk moet aanleunen bij het vermogen dat de ruimte nodig heeft om aangenaam te verwarmen. Overgedimensioneerde kachels moeten regelmatig gesmoord worden en kunnen daarom niet optimaal het hout verbranden. Als gevolg van het smoren zal de ruit van de kachel zwart worden en alle rookgasafvoerdelen zullen door condens- en teervorming worden aangetast.Het te verwarmen volume wordt volgens de ""DIN 18893"" in drie verschillende klasses ingedeeld. Deze klasses richten zich in wezen tot de woonruimte waarin de kachel wordt opgesteld:

• Gunstige stookvoorwaarden: zuidgerichte woonruimte en slechts één buitenmuur.
•Minder gunstige stookvoorwaarden: woonruimte met één buitenmuur en 3 binnenmuren die grenzen aan een onverwarmde ruimte.
• Ongunstige stookvoorwaarden: woonruimte met 2 buitenmuren en noordelijk gericht.
Vuistregel: Per kW nominaal vermogen kan er minimum 15-20m³ woonruimte verwarmd worden.

Telefoonmodem GSM (optioneel)

U kunt uw pelletkachel vanop afstand bedienen met uw GSM (vb. via SMS) en zo vanop afstand inschakelen.

Thermostaat (optioneel)

Regeling met thermostaat en opgeslagen verwarmingstijden, automatische aanpassing van het vermogen.

Touch Display

Op de intuïtieve Touch Display kunt u alle functies heel eenvoudig en gemakkelijk aansturen.

Uitstoot

De afgifte van stoffen, energie en stralingen aan de omgeving van een bepaalde bron afkomstig wordt uitstoot genoemd. In de wereld van de verbranding noemt men emissie de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen, zoals bvb. zwaveldioxyde, stikstofdioxyde, koolstofdioxyde, koolstofmonoxyde, grootstof, fijnstof of roet. Op het gebied van akoestiek wordt lawaai beschouwd als uitstoot. In theorie is uitstoot het meten van energieverliezen ten gevolge van infraroodstralen met lange golven (thermische straling). Emissies zijn steeds gelinkt aan een bepaalde bron zoals bvb. een industriële installatie, een bepaald product (vb. verpakking, mineraalwol, auto's) enz. De preventie en de vermindering van uitstoot is het hoofdobjectief voor een duurzaam milieu. Het is beter om de uitstoot te helpen verminderen dan om te proberen om de effecten op het milieu te verminderen.

USB-interface

De USB-interface maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de software bij te werken. Op die manier beschikt uw kachel ook in de toekomst over de nieuwste functies.

Valse lucht

Valse lucht kan de vuurkamer van de kachel binnenkomen door ondichtheden (vb. defecte deurdichtingen). Valse lucht, die de vuurhaard binnenkomt via de klep voor primaire lucht, kan de verbranding verhevigen en leiden tot oververhitting. De valse lucht, die binnenkomt via het luik van het reservoir koelt de rookgassen af en vermindert het rendement. Bij lage temperaturen kan deze fout de gloed doven.

Verbrandingskamer

De pellets worden vanuit het reservoir naar de verbrandingskamer getransporteerd. Bij RIKA-pelletkachels vindt het transport van de pellets vrijwel geruisloos plaats (zonder ratelend geluid). Het gepatenteerde zelfreinigende systeem van RIKA reduceert het reinigen van de verbrandingskamer tot een minimum.

Vermogen (kW)

Het vermogen in kW (Kilowatt) geeft de warmteproductie van de kachel weer. Hoe hoger het aantal kW, hoe groter de warmteproductie. Het vermogen van de installatie is de in tijdsduur bruikbare afgegeven hoeveelheid wamte per tijdseenheid. Oude vermogensweergave: Calorie (cal) Kilocalorie (1000 cal) = 1 kcal = 1 warmte-eenheid WE; Nieuwe vermogensweergave: Watt (w) = 1 J/s, 1 kW = 3,6 MJ/h = 860 kcal.

Verse lucht-bodemaansluiting

Verse lucht toever via de bodem mogelijk.

Warm App

De grafische interface voor smartphone en tablet (iOS Apple, Android) maakt afstandsbediening van de kachel een stuk eenvoudiger.

Warmhoudvak

Met een geïntegreerd warmhoudvak kunt u de warmte van uw kachel gebruiken om uw gerechten en dranken warm te houden.

Zandsteen

Zandsteen is een sedimentaire steen, samengesteld uit zandkorrels (ook Sedimentit genoemd) waarvan de samenstelling hoofdzakelijk quartz is. De zandkorrels zijn van 0,063 mm tot 2 mm groot.

Zelfreinigingssysteem

Een voorgeprogrammeerde reiniging ieder uur, waarbij de pellettoevoer kort wordt onderbroken, zorgt ervoor dat de assen uit het verbrandingspotje worden geblazen door het toerental van de rookgasventilator te verhogen.

Afmetingen kachel

De aangegeven afmetingen verwijzen naar de hoogte (H) x breedte (B) x diepte (D) van de kachels. BELANGRIJKE TIP:

Gelieve er rekening mee te houden dat de hoogtes en breedtes van draaiende kachels of kachels met een sokkel afwijken van de normale afmetingen. Voor meer informatie kan u contact opnemen met uw RIKA verdeler.

Automatisch kantelende asrooster

Het automatisch kantelende asrooster zorgt voor een langer reinigingsinterval van de verbrandingskamer.

Bakvak

Met een geïntegreerde oven kunt u de warmte van uw kachel gebruiken om uw gerechten te stoven, terug op te warmen, om brood te bakken en nog zoveel meer - en dat allemaal zonder elektriciteit!

BImSchV

In Duitsland schrijft het decreet op brandstoffen "Bundes-Immissionsschutzverordnung (BImSchV)" grenswaarden voor voor de uitstoot van verbrandingsgassen. Door nieuwe eisen worden bvb. de fijnstofemissies beperkt en de klimaatbeschermingsdoelen bereikt worden. Dat is ook belangrijk voor houtkachels. Door technisch hoogwaardige houtkachels en pelletkachels kunnen deze doelen ondersteund worden. Minderwaardige installaties mogen volgens de gedefinieerde deadlines niet meer gefabriceerd of gebruikt worden. De naleving van de grenswaarden vertaalt zich in 2 fases. 1e fase: CO: 2.000 mg/m³, stof: 75 mg/m³. 2e fase: vanaf 1 januari 2015: CO: 1.250 mg/m³, stof: 40 mg/m³. Installaties die niet voldoen aan fase 1 noch aan fase 2 moeten van filters voorzien worden. Alle RIKA kachels voldoen vandaag aan de 1e fase van deze eisen en velen daarvan beantwoorden ook aan fase 2.

Bovenaansluiting rookgas

Bovenaansluiting rookgas

Buitenluchtaansluiting

Bij een buitenluchtaansluiting wordt de verbrandingslucht voor de vuurhaard van buiten toegevoerd. Men spreekt hier ook van een externe luchtaansluiting of van ruimteonafhankelijke werking. Gewoonlijk wordt de verbrandingslucht voor een kachel uit de opstellingsruimte genomen. In de volgende gevallen dient de verbrandingslucht toch van buiten toegevoerd worden en zal de stookplaats dus toch ruimteonafhankelijk functioneren:
• als het een zeer goed geïsoleerde of luchtdichte woning is, dan is er niet voldoende beschikbare luchtcirculatie voor het vuur. Dit is meer bepaald het geval voor moderne energiezuinige woningen.
• als een dampkap of andere vuurhaard op hetzelfde moment in werking is.
• als er balansventilatie in de woning aanwezig is.

Chamotte

Met chamotte bedoelt men in het algemeen alle kleistenen, meestal worden ze vuurvaste stenen genoemd. In het vakjargon spreekt men van vuurvaste steen in chamotte, een rots die artificieel geproduceerd wordt op basis van 40 à 45 % aluminiumoxide. De term "chamotte" is van oorsprong Italiaans (sciarmotti, scarmotti) en werd in de 18e eeuw gebruikt in het domein van porselein in de Thuringe en betekent „scherven‟.

CO-waarde

De CO-waarde (mg/MJ) is de waarde van koolstofmonoxide, met betrekking op de energie-inhoud van de brandstof.

CO-waarde (Vollast)

De CO-waarde (mg/Nm3) vollast geeft de hoogte weer van de uitstoot van koolstofmonoxide, bij 13 % O2 (restzuurstof).

Combikachel

De RIKA-combikachel kan zowel met pellets als met houtblokken worden gestookt. En dat zonder ombouwen of omschakelen, ook tijdens het stoken.

Comfort

Comfort is een belangrijk criterium. Om te kunnen genieten van dit (thermisch) comfort zijn meerdere factoren van belang: o. a. de te verwarmen ruimte, de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie. U kan de milieufactoren, zoals bvb. uw binnenklimaat, echter ook positief beïnvloeden. Natuurlijke warmte, die bvb. ontstaat door de verbranding van hout in een houtkachel of pelletkachel, schept een gezond en aangenaam comfort in uw woning.

Condenswater

Condens ontstaat als het dauwpunt wordt bereikt.

Convectielucht

De lucht wordt van onder de kachel aangezogen, wordt verwarmd in de binnenkant van het toestel en gaat warm (convectielucht) van de kachel naar de ruimte waar de kachel opgesteld staat. Men spreekt ook van convectieluchttoestellen, warmteluchttoestellen of zwaartekrachttoestellen. Het voordeel is dat natuurlijke convectie (op alle types toestellen) geen ventilatie nodig heeft: elektrische voeding is niet nodig, men moet minder wisselstukken vervangen en vooral: er is geen geluidshinder. Houtkachels werken in de regel met ca. 30 % stralingswarmte en 70 % convectielucht.

Convectieluchtopeningen

Via de convectieluchtopeningen wordt de warmte in de ruimte verspreid.

Convectieventilator (optioneel)

De convectieventilator is een optionele ventilator, die in een pelletkachel wordt gemonteerd om een snellere warmteverdeling te bekomen. In principe werken al onze pelletkachels met natuurlijke convectiewarmte. Als de kachel echter constant een groter vermogen moet aankunnen, om bvb. een ruimte ernaast te verwarmen, dan kan een convectieventilator achteraf ingebouwd worden. Enkel de pelletkachel Integra II is standaard uitgerust met een convectieventilator.

Convectiewarmte

Convectiewarmte ontstaat door de opwarming van lucht van de oppervlaktes zoals bvb. van radiatoren. Omdat de warme lucht lichter is dan de koude lucht is er een beweging van lucht van boven, dit noemt men convectie. Voor een optimaal comfort in de ruimte heeft de convectiewarmte een hogere verhouding van stralingslucht nodig. De houtkachels werken meestal met 30% stralingswarmte en 70% convectiewarmte.

Dauwpunt

Het dauwpunt is de rookgastemperatuur waaarbij de rookgassen met waterdamp verzadigd zijn. Als het dauwpunt bereikt wordt, dan treedt er condens op in de rookgaskanalen. Om dit te vermijden moeten de rookgassen minimum 70-80°C bedragen, dit vereist een temperatuur van de rookgassen bij de ingang van de rookgasgang van ongeveer 150°C (al naargelang het rookgasysteem). Het gebruik van vochtig hout verhoogt het dauwpunt.

De bediening met één hand

De bediening met één hand maakt het heel gemakkelijk om de toevoer van de verbrandingslucht te regelen

Dekorvarianten

Met de grote keuze in steen en mantels kunnen RIKA-kachels helemaal worden aangekleed naar de smaak van de klant.

Dichtingslip

RIKA Glasbodemplaten zijn uitgerust met een dichtingslip die stof en vochtigheden onder de plaat tegenhoudt en de onderkant proper houdt. Om te zorgen dat de dichtingslip dicht blijft zijn de glasplaten aan de randen bedrukt. Dit vergemakkelijkt de reiniging en zo blijft de plaat hetzelfde.

DIN Plus

De strenge criteria van de uitgebreide DIN 18891-norm zijn verlengd in een certificatieprogramma wat betreft de relatieve eisen ivm emissies (bvb. de maximale hoeveelheid fijn stof).

Draaibaar

Afhankelijk van het model kan de kachel 360 graden gedraaid worden. Op die manier hebt u vanuit uiteenlopende hoeken zicht op het vlammenspel.

BELANGRIJKE AANWIJZINGEN: Bij het model Vitra moet de optionele draaischijf worden bijbesteld om de kachel te kunnen draaien. Het model Twist is als draaibaar model verkrijgbaar. De combinatie met kamerluchtonafhankelijk stoken is niet mogelijk. Uw RIKA-leverancier adviseert u hier graag over.

Dynamic-Air-Regulation (DAR)

Automatische regeling van het ventilatortoerental afhankelijk van de hoeveelheid toegevoerde lucht.

Energie-efficiëntieklasse

Klasse voor verwarming van ruimten-energie efficiëntie

EnEV 6 kW

Deze kachel is getest met een nominaal vermogen van 6kW.

ESG-GLAS

Gehard zekerheidsglas. RIKA Glasbodemplaten zijn volledig uit 6mm zekerheidsglas. Dit glas is warmtebestendig en breekt in geval van beschadiging in onscherpe scherven. Zo wordt het risico op blessures vermeden.

Extreem vlakke bouwwijze

De kachels Domo en Sono zijn extra aantrekkelijk omdat hij niet zo diep is. De kachel kan dus makkelijk in smalle ruimtes zoals bvb. een overloop of gang geplaatst worden.

Gebrek aan lucht

Een tekort aan zuurstof kan leiden tot een te lage verbrandingstemperatuur, waardoor de houtblokken zich vanbinnen omzetten in kool waarvan er water en teer is. De teer veroorzaakt een belangrijke vervuiling en de buizen, glazen deur en de vuurhaard worden erdoor vervuild (met gevaar voor smeulbrand!). In deze situatie ontsnappen onverbrande (geelkleurige) teerdampen en een deel (zwarte) koolstofdampen. Wanneer hout onvolledig verbrandt, ruiken de gedeeltelijk afgebouwde cellulosedeeltjes onaangenaam.

Grootte van de ruimte

De weergave van de te verwarmen ruimte is een richtlijn voor het kiezen van uw kachel. In functie van het volume van de woonkamer en de isolatie van de woning kan dezelfde kachel een groter volume (bij een goede isolatie) of een kleiner volume (bij slechte isolatie) verwarmen. Men kan een keuze maken tussen 4 isolatieklassen: gebouwen voor 1970 (zeer slechte isolatie), gerenoveerde gebouwen 1970-1990 (middelmatige isolatie), nieuwbouw (goede isolatie) en laag-energiewoning (heel goede isolatie). Uw Rika partner kan u hier persoonlijk met raad en daad bijstaan.

Hoekmodel

De kachel kan in een hoek geplaatst worden en heeft daarom een speciaal kachellichaam. De kachel kan eveneens langs een muur geplaatst worden.

Kachel-Raadgever

Onze kachel-raadgever helpt u om de passende RIKA kachel voor u te vinden. U kunt alle gewenste criteria selecteren en in één klik ontdekt u welke kachel het best bij u past.

Houtvanger

De houtvanger leidt luchtstromen van de bovenste zone af naar de primaire zone en begunstigt turbulente stromingen.

Inhoud

De inhoud van het pelletreservoir wordt aangegeven in kilogram

Inversie

Benaming van een weerstoestand die zich kenmerkt door luchtopstapeling, gekenmerkt door windstilheid of zwakke winden. Normaal daalt de temperatuur van de lucht bij stijgende hoogte. Warme luchtmassa's of bvb. dampen kunnen grote hoogtes bereiken omdat deze luchtmassa's met hun hoge temperatuur een zwakkere dichtheid hebben dan de omliggende koudere lucht. Bij inversie bevinden de warme luchtmassa's zich op een hoogte van 300-400m boven de koude luchtmassa's op de grond. Als gevolg verliezen de opstijgende rookgassen op zekere hoogte hun kracht en worden ze in stand gehouden zoals onder een stolp.

Keramisch kookveld

Met een geïntegreerde keramische kookplaat of een kookplaat in vitrokeramiek kunt u de warmte van uw kachel gebruiken om te koken en gerechten op te warmen.

Minimale trek

De minimale trek is een belangrijk gegeven voor uw schoorsteenveger. U vindt deze waarde in de handleiding van uw kachel.

Multi-Air

Deze kachels van RIKA kunnen de warme convectielucht, afhankelijk van het model, naar 1 of 2 andere ruimtes geleiden. Dit gebeurt met een ingebouwde ventilator.

Nominaal vermogen

Het nominaal vermogen wordt vastgelegd volgens de DIN 18891. Op dit vermogen is de kachel getest en met dit vermogen wordt ook het te verwarmen volume berekend. Voor een aangenaam warme ruimte en de goeie werking van de schoorsteen is dit nominaal vermogen doorslaggevend. Om het vooropgestelde nominaal vermogen te bereiken is het verbranden van een vooropgestelde hoeveelheid brandstof nodig. Die hoeveelheid brandstof wordt door RIKA duidelijk aangegeven in de handleiding van uw kachel. Het werkelijke vermogen van uw kachel wordt door de hoeveelheid brandstof opgewekt. Als "vuistregel" geldt: 1kg hout produceert in een houtkachel een vermogen van 3kW.

Onderdelen

Wanneer u voor uw RIKA-houtkachel of pelletkachel vervangings- en slijtageonderdelen nodig hebt, neem dan contact op met een van onze vakspecialisten. Hou voor de bestelling van onderdelen de naam en het serienummer van het kachelmodel bij de hand.
Hier vindt u het serienummer:
Bij de pelletkachels vindt u het serienummer aan de binnenzijde van het pelletreservoir als serie- of ID-nummer (met 6, of bij de nieuwere kachels, met 7 posities).
Bij de houtkachels bevindt zich het typeplaatje met het serienummer ofwel aan de achterwand van de kachel of in het houtopslagvak.

Onderlucht

De primaire lucht of onderlucht stroomt door de aslade over het schudrooster. De primaire lucht is nodig voor de kachel in de startfase. Als het hout brandt, is geen verse lucht van onderaan meer nodig. Deze luchtstroom kan door een knop voor de luchttoevoer geregeld worden. Als de kachel is uitgerust met het RLS-systeem, dan wordt de primaire en secundaire luchtstroom automatisch geregeld.

Oostenrijkse Milieuprijs

De Oostenrijkse milieuprijs, uitgereikt door het Oostenrijkse ministerie van leefmilieu, is een erkenning voor milieuvriendelijke producten en diensten. Deze houtkachels hebben de milieuprijs: Cult 6 kW, Vitra 6 kW, X-Back 6 kW, X-Cook 7 kW, Viva 8 kW, Scena 10 kW en Jazz 7 kW, Eco 8 kW, Eco Plus 8 kW, Fox 8 kW. Deze pelletkachels hebben de milieuprijs: Revo 9 kW, Rio 8 kW, Visio 8 kW, Premio 8 kW, Memo 9 kW, Como 9 kW en Topo 9 kW.

Oplosmiddelvrije lakken

Door het gebruik van vrijwel oplosmiddelvrije lakken stookt u vanaf de eerste dag reukloos met RIKA-kachels.

Pelletkachels-Raadgever

Onze raadgever voor pelletkachels helpt u om de passende RIKA pelletkachel voor u te vinden. U kunt alle gewenste criteria selecteren en in één klik ontdekt u welke pelletkachel het best bij u past.

Pellets

Pelletkachels worden met deze brandstof verwarmd. Pellets worden gemaakt uit houtresten. Ze worden vervaardigd uit natuurlijk onbehandeld hout zonder toevoeging van bindmiddel of lijm. De pellets worden gebonden door het natuurlijk bindingsmiddel lignine. Diameter: ca.6 mm /
Lengte: max. 30 mm / Water: < 8 % (gewicht) / As: < 1 % (gewicht) / Stof: < 1 % (Gewicht) / Schorsaandeel: < 5 % / Vermogen: 5,1-5,3 kWh/kg / Stortgewicht: 650-700 kg/m³.

Pelletverbruik

Het pelletverbruik hangt onder andere af van de mate waarin het huis is geïsoleerd, van de kwaliteit van de pellets en bovenal van de efficiëntie van de kachel.

Niet gevonden?