Catalogus Stores
Configurator
Winkel zoeken
CATALOGUS
Holzheizen im trend connect pellet
scroll down

Authen­tiek, duurza­am en voordelig — Ver­war­men met hout is de trend

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, steeds meer mensen willen hun eigen huis verwarmen met een milieuvriendelijke, regionaal beschikbare brandstof. Minder afhankelijk zijn van internationale ontwikkelingen en prijsschommelingen is een ander voordeel dat op lange termijn "loont".

Warmte opwekken en voelen

Als de verwarming niet alleen dient om warmte te genereren, maar ook een bepaald comfort te garanderen, dan komen de individuele verwarmingssystemen zoals hout- of pelletkachels in beeld. Ze combineren milieuvriendelijke, kosteneffectieve verwarming niet alleen met een comfortabele en eenvoudige bediening. Ze bezorgen ook unieke feel-goodmomenten door het zicht op het vlammenbeeld. Met de diverse modellen is er genoeg keuze en past het steeds in een specifiek interieur.

Designkamin SYMBIA
De designhaarden van RIKA zorgen met hun royale panoramavenster en het bijzonder rustige vlammenbeeld voor een heel bijzondere sfeer.

Hoofd- of bijverwarming?

De individuele verwarmingssystemen worden hoofdzakelijk gebruikt als bijverwarming. Verwarmen met een hout- of pelletkachel is vooral populair in overgangsperiodes zoals de herfst en de lente, omdat ze de ruimte al na korte tijd opwarmen en vaak de trage centrale verwarmingssystemen doeltreffend aanvullen. Onder bepaalde omstandigheden zijn ze ook geschikt als enige warmtebron: in kleinere gebouwen zoals vakantiehuizen en chalets of zelfs zogeheten tiny houses. De pelletkachels van RIKA bieden het voordeel dat ze meerdere dagen ononderbroken kunnen werken dankzij hun gepatenteerd zelfreinigend systeem.

De hout- en pelletkachels van RIKA verwarmen ruimtes tot 260 m³ of 100 m² met een maximaal warmtevermogen van 10 kW. Een goede isolatie is altijd van groot belang - andere factoren die meespelen, zijn het soort constructie, de weersomstandigheden, de raamoppervlakken en ook de oriëntatie van het gebouw. De warmtebehoefte, ook bekend als de verwarmingsbelasting, wordt meestal berekend in de voorbereidende planningsfase met behulp van geschikte software. Om overdimensionering te voorkomen moet er zeker rekening worden gehouden met de verwarmingscapaciteit. Het aantal te verwarmen ruimten speelt ook een rol. De hout- of pelletkachel bevindt zich rechtstreeks in de te verwarmen ruimte en kan, afhankelijk van het kachelmodel, ook andere ruimten verwarmen (dankzij de MULTIAIR-technologie). De warme lucht wordt via een systeem van buizen van de kachel naar andere aangrenzende ruimten gebracht.

Valeria Feist, Vital Camp Tiny Haus: "Bijna alle klanten die bij ons een chalet kopen, installeren vroeg of laat een kachel. Vooral de gezelligheid is voor hen erg belangrijk. Naast de hoogwaardige houten bekleding hoort verwarmen met hout hier gewoon bij het pakket. Wij hebben zelf een chalet op ons Tiny Houses-showterrein in Zierenberg-Oelshausen uitgerust met een DOMO BACK en gebruiken de pelletkachel elke dag, vooral in de winter. De oven wordt ook regelmatig gebruikt tijdens de lunchpauze."

Pelletofen mit Backfach: DOMO BACK
Verwarmen en bakken in één: de DOMO BACK-pelletkachel met oven gebruikt de warmte twee keer.
Heizleistung im Vergleich
Vergelijking van warmteafgifte: Een kachel verwarmt een kamer in zeer korte tijd.

Erkende kwaliteit

Let bij de aankoop van een kachel vooral op kwaliteitskenmerken zoals de materiaaldikte, die het gewicht van de kachel bepaalt, en de luchtdichtheid. Een luchtdichte kachel is te herkennen aan het feit dat de kacheldeur enkel met wat extra kracht kan worden gesloten en dat de (hernieuwbare) dichting de kachel rondom afsluit. Een permanente luchtdichtheid wordt ook gegarandeerd door een gietijzeren deur of deksel, die bijzonder duurzaam en vormvast zijn. Delen van de verbrandingskamer die blootgesteld worden aan vuur, worden beschermd tegen hoge temperaturen door vuurvast materiaal, vermiculiet (kleimineralen in korrelvorm) of gietijzer - deze zijn onschadelijk voor de gezondheid en verhogen met name de doeltreffendheid en de levensduur van de kachel. Goedkope producten worden herkend door het gebrek aan vuurvast materiaal.

Voor de zijbekleding is natuursteen met een dikte van minstens 3-4 cm de beste accumulatiemassa. Bij sommige kachelmodellen is ook een extra warmteopslagpakket verkrijgbaar om nog langer te genieten van de warmte.

TIP: Het totale gewicht van een kachel is niet altijd een indicatie voor de kwaliteit van het materiaal: het gewicht zonder de bekleding zorgt voor een betere vergelijking.

Kaminofen REVO II mit Naturstein-Verkleidung
De hoogwaardige zijpanelen van de REVO II zijn verkrijgbaar in speksteen of witte natuursteen.

Bij kachelmodellen met een bijzonder groot kijkvenster is dubbele beglazing niet alleen een esthetisch voordeel, maar het voorkomt ook overmatige warmtestraling en dus oververhitting van de ruimte.

Modularer Kaminofen CONNECT WOOD mit Wärmespeicher-Aufsatz
De modulaire houtkachel CONNECT WOOD met royaal hoekaanzicht wordt ontworpen met dubbele beglazing. Dit model kan ook worden uitgebreid met een warmteopslagpakket.

Innovatieve technologieën, zoals de bediening van de kachel via smartphone (RIKA FIRENET), zijn niet alleen "nice to have", maar leveren ook een belangrijke bijdrage tot een efficiënte en zuinige werking. De automatische luchtregeling, die niet alleen in pelletkachels maar nu ook in veel houtkachels beschikbaar is, stelt de verbrandingslucht af in functie van de verwarmingsfase en haalt zo niet alleen het maximum uit de brandstof, maar beperkt ook de uitstoot tot een minimum.

Garantie getuigt ook van hoogwaardige producten en vakmanschap. Het typeplaatje van elke kachel geeft aan of deze voldoet aan de geldende voorschriften. Een uitgebreide handleiding is een andere indicatie van kwaliteit. Via verschillende certificaten, zoals die van het Oostenrijkse ecolabel, wordt in heel Europa informatie verstrekt over de best mogelijke milieuvriendelijke processen. Ook gespecialiseerde kachelhandelaars kunnen uitgebreid advies geven.

Andreas Bloderer, RIKA Product Management: "Duurzaamheid maakt al jaar en dag deel uit van onze bedrijfsfilosofie. Wij blijven intensief de verbrandingstechnologie van onze kachels optimaliseren en zitten qua uitstoot ruim onder alle wettelijke eisen."

DI Andreas Tschulik, Oostenrijks minister voor Klimaatbescherming: "Groene energie blijft een belangrijk thema en is noodzakelijk om klimaatneutraliteit te bereiken. Ook voor de warmtevoorziening moet er in de toekomst meer hernieuwbare energiebronnen gebruikt worden. Vooral op het gebied van houtverwarming zijn Oostenrijkse bedrijven technologisch toonaangevend en veel van deze bedrijven - zoals RIKA uit Micheldorf - hebben het Oostenrijkse milieukeurmerk gekregen. Momenteel voldoen meer dan 4.800 producten en diensten van bijna 500 bedrijven uit verschillende sectoren aan de strenge criteria. Zij leveren dus een belangrijke bijdrage tot het klimaatbeleid en het behoud van hulpbronnen. Dit geldt ook voor verwarmingssystemen met een milieukeurmerk, die niet alleen de CO2-voetafdruk verkleinen, maar tegelijkertijd ook verwarmingskosten besparen."

De plaats van installatie

De gespecialiseerde kachelhandelaars hechten veel waarde aan uitgebreid advies. Ze informeren of de rookgasafvoer aan de eisen voldoet of moet worden verbouwd of gerenoveerd, bijvoorbeeld welke buizen en bodemplaten nodig zijn, of het draagvermogen van de vloer volstaat en welke veiligheidsafstanden in acht moeten worden genomen. De rookgasafvoer en de kachel moeten absoluut op elkaar worden afgestemd om de verbrandingsgassen veilig af te voeren en een emissiearme werking te garanderen. Met behulp van het typeplaatje en diverse documenten over de kachel kunnen alle noodzakelijke gegevens en de geschiktheid bepaald worden of kan op basis daarvan het ontwerp van de rookgasafvoerkanalen worden gemaakt. Als er geen rookgasafvoerkanaal is, kan deze ook achteraf worden ingebouwd. Deze hoeft niet noodzakelijkerwijs door het hele huis te lopen, maar kan ook starten ter hoogte van een plafond tussen twee verdiepingen. Het is eveneens mogelijk een roestvrijstalen rookgaskanaal op de gevel van het huis aan te brengen.

Manfred Ritt, rookgasafvoersystemen Schiedel: "Als het rookgassysteem niet geschikt is voor een moderne kachel, moet het worden gerenoveerd. Een roestvrijstalen of keramische pijp kan ervoor zorgen dat een rookgassysteem voor een kachel goed werkt. Als er nog geen dergelijk systeem is, dan kan er gemakkelijk één geïnstalleerd worden die langs de buitengevel loopt. Deze zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende afwerkingen en kleuren en kunnen perfect worden afgestemd op de gevel. Als Europa's toonaangevende specialist voor zeer energie-efficiënte rookgasafvoersystemen helpen wij bij Schiedel graag met uitgebreid advies!"

De verbranding werkt door middel van onderdruk in de verbrandingskamer. Deze onderdruk moet gedurende de gehele bedrijfstijd gehandhaafd blijven. De kachel heeft hiervoor verse lucht nodig, die ofwel vanuit de installatieruimte zelf of via een externe leiding wordt aangevoerd. Vooral moderne, energiebesparende gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd, waardoor de kachel onafhankelijk van de ruimtelucht moet werken. Dit geldt ook in combinatie met gecontroleerde mechanische ventilatie of met een afzuigkap.

Raumluftunabhängiger Betrieb bei Öfen


TIP: Kachels die onafhankelijk van de ruimtelucht werken, zijn ook interessant voor bestaande gebouwen, omdat op middellange tot lange termijn een thermische renovatie zich kan opdringen. Bij nieuwbouwprojecten en verbouwingen moet in principe het bevoegde planningsbureau op de hoogte worden gesteld van de specifieke eisen, in het beste geval na overleg met de installateur.

Kachels met DIBt-goedkeuring zijn in dit opzicht intensief getest en worden als veilig beschouwd. Indien de luchttoevoerleiding en de rookgaskanalen luchtdicht zijn, mag de kachel ook worden geïnstalleerd in ruimten die hermetisch afgesloten zijn of die zijn uitgerust met mechanische ventilatie of afvoersystemen. Met een drukverschiltest wordt gecontroleerd of de luchttoevoer voldoende is.

TIP: In het kader van de digitale planning van een interieur zijn er gratis 3D-modellen voor de software "Palette CAD" beschikbaar op de downloadpagina van RIKA. Alle RIKA-kachels kunnen ook virtueel in de ruimte bekeken worden met de nieuwe online configurator.

Voor de innovatie RIKATRONIC3 kreeg RIKA in 2014 al de wereldwijd gerenommeerde Energy Globe Award. De technologie regelt de effectief benodigde hoeveelheid lucht volledig automatisch in functie van de verwarmingsfase en geeft het ideale moment aan om meer houtblokken toe te voegen. Het vermindert de uitstoot tot 90% en het houtverbruik tot 50% - in vergelijking met een manuele bediening. Dankzij de RIKATRONIC4-sturing kunnen houtkachels automatisch gestart worden.

Energy Globe Award
Energy Globe Award

De voordelen van hout en houtpellets

  • Ecologisch & duurzaam: Hout is een hernieuwbare energiebron en zal ook nog beschikbaar zijn voor toekomstige generaties. De oppervlakte van de Europese bossen neemt elke minuut met één voetbalveld toe. Hout verbrandt CO2-neutraal. Tijdens hun groei nemen bomen CO2 op, die weer vrijkomt bij verbranding (zoals bij verrotting in het bos). Toch is het essentieel om een performant verwarmingstoestel te hebben dat efficiënte verbrandingstechnieken gebruikt.
  • Zuinig & efficiënt: Een prijsvergelijking met fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie toont ons: De prijs van hout is goedkoper en vooral stabieler. Vooraf kunnen de verwarmingskosten dus accurater worden berekend. Moderne hout- en pelletkachels hebben ook een hoog rendement, d.w.z. ze halen het maximale uit de brandstof om nuttige warmte te produceren.
  • Regionaal & onafhankelijk: Hout groeit in lokale bossen en is regionaal beschikbaar. Wanneer je hout of pellets koopt, blijft de toegevoegde waarde in het land. Dit versterkt de nationale economie en de regionale bosbouw, maakt ons onafhankelijk van invoer en internationale ontwikkelingen, en stelt banen veilig en creëert ze.
  • Gezellig & rustgevend: Hout zorgt voor een authentiek vuur. De aangename stralingswarmte geeft een ontspannend en positief effect. Het zicht op de vlam is niet alleen een blikvanger, maar zorgt ook voor een huiselijke sfeer.


Energieträger im Vergleich


Kategorie Actueel
RIKA

RIKA

Contactformulier

Wij behandelen uw gegevens zorgvuldig en vertrouwelijk. Door het versturen van dit formulier gaat u akkoord met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de overdracht van uw persoonlijke gegevens aan onze RIKA-dealers.

Uw bericht is succesvol verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Helaas werkte de verzending van uw verzoek niet. Probeer het alstublieft opnieuw.