Catalogus Stores
Configurator
Winkel zoeken
CATALOGUS
Stroomop
scroll down

Ecol­o­gisch, natu­urlijk en duurza­am

Het gebouw van Stroomop, de Belgische invoerder van RIKA, is een duurzaam pareltje.

Het gebouw bestaat uit een kantoor en een showroom (beide op een passieve manier gebouwd) en een aangrenzend magazijn. Het passieve concept is vanaf het begin in het project geïntegreerd. Dit komt onder meer tot uiting in de indeling (groepering van de kamers), het ontwerp van de structuur (massieve constructie vs. lichte constructie), de doordachte plaatsing en oriëntatie van de ramen (daglicht, overmatige warmte, nachtkoeling).

De hele structuur van het project is flexibel. De structuur en de isolatie strekken zich uit over de hele ruimte, en de wanden kunnen gemakkelijk worden verwijderd en later weer worden geplaatst. Ook het technische gedeelte en het loodgieterswerk zijn modulair en flexibel ontworpen.

In het midden van het gebouw bevindt zich een atrium met een lichtkoepel die een maximum aan natuurlijk licht binnenlaat. Dankzij de oordeelkundige plaatsing van twee atria en verschillende ramen op de mezzanines kan het daglicht ook optimaal worden verdeeld over de onderste verdiepingen.

Het gebouw is volledig opgetrokken volgens de principes van de bioconstructie. Structureel heeft het kantoor een centraal element van CLT (Cross Laminated Timber) en een perifeer gedeelte van zandstenen bakstenen. Voor de isolatie en afwerking worden overal materialen gebruikt zoals houtvezel, cellulair glas, hout en kleipleister. Het project is gecontroleerd en goedgekeurd door Vibe vzw voor het gebruik van bio-ecologische materialen.

Wat de technologie betreft, is gekozen voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Voor de warmteproductie wordt gebruik gemaakt van een micro-warmtekrachtkoppelingssysteem op basis van houtpellets, terwijl de koeling wordt gerealiseerd door een combinatie van passieve nachtkoeling, passieve geothermische wandkoeling en adiabatische ventilatieluchtkoeling.

Bijna het hele dak van de kantoren is bedekt met vegetatie. Voor de beplanting van de groenzones werd gekozen voor lokale planten.

Ondoordringbare verharding is alleen aangebracht waar dat nodig is voor de toegang voor vrachtwagens. De parkeerplaatsen zijn gemaakt van waterdoorlatende straatstenen.

ONTWERP:
Architecten en ingenieurs EA+


Stroomop
Hout creëert een bijzonder aangename werksfeer.
Stroomop
Grote glaspartijen voor meer natuurlijk licht.
Stroomop
De lavabo's zijn ook van hout.Fotograaf: Marc Sourbron

Afbeeldingen: © Stroomop

www.stroomop.be

Kategorie Duurzaamheid
RIKA

RIKA

Contactformulier